Η οικοδήμηση ενός καινούργιου σπιτιού είναι πάντοτε μια απόφαση ζωής, είτε πρόκειται για εξοχική κατοικία, είτε πρόκειται για μόνιμη κατοικία. Πιο κάτω παρουσιάζουμε τα βασικά «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να χτίσει ένα σπίτι.
1. Επιλογή οικοπέδου
Η επιλογή του κατάλληλου οικοπέδου είναι μείζονος σημασίας για το κτίσιμο του σπιτιού. Τα βασικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου, όπως η θέση του και ο προσανατολισμός του καθώς και η γεωλογία του θα καθορίσουν την ποιότητα της ζωής στο νέο σπίτι .
Το οικόπεδο από μόνο του αποτελεί μία επένδυση για το μέλλον. Το οικόπεδο πρέπει να έχει συντελεστή δόμησης ανάλογα με τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες μας.
Καλό θα ήταν ο πολιτικός μηχανικός μας να βρίσκεται δίπλα μας και να μας συμβουλεύει ήδη από τη διερευνητική φάση εύρεσης οικοπέδου, ώστε να εξασφαλίσει ότι η επιλογή μας θα έχει τα κατάλληλα πολεοδομικά χαρακτηριστικά ώστε να καλύψει τις παρούσες μελλόντικές μας ανάγκες.
2. Εύρεση Πολιτικού Μηχανικόυ και Αρχιτέκτονα
Οι δύο ειδικότητες θα πρέπει να έχουν διακεκριμένους και σαφείς ρόλους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός κτιρίου:
Ιδανικά, ο αρχιτέκτονας θα επιμεληθεί τον ορθό και λειτουργικό σχεδιασμό της οικίας δίνοντας βάση στην λειτουργικότητα, αειφορία και στην αισθητική, ενώ ο Πολιτικός Μηχανικός θα μελετήσει τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Ο Πολιτικός μηχανικός με τον αρχιτέκτονα θα εξασφαλίσει ότι το στατικό μοντέλο (κολώνες και δοκάρια) δέν επηρεάζει αρνητικά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ο Αρχιτέκτονας και ο Πολιτικός Μηχανικός συνεργάζονται για το ιδανικό αποτέλεσμα και ο καθένας «εμπλέκεται» στο έργο του άλλου στο βαθμό που αυτό επηρρεάζει τη δική του δουλειά, παραμένουν όμως συνεργάτες με ρόλους διακριτούς.
Απευθυνόμαστε σε Αρχιτέκτονα Μηχανικό για τον αρχικό σχεδιασμό του σπιτιού (προμελέτη) και όταν θα συμφωνήσουμε μαζί του για το τι ακριβώς θέλουμε και μας καλύψει και αισθητικά η πρόταση, τότε ο Αρχιτέκτονας θα συνεργαστεί με Πολιτικό Μηχανικό τον οποίο και θα καθοδηγήσει για την ορθή υλοποίηση του σχεδίου.
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης των σχεδίων θα πρέπει να συμβληθεί ο Αρχιτέκτονας και ο ιδιοκτήτης με τους υπόλοιπους μηχανικούς του έργου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Μηχανολόγο Μηχανικό και Ενεργειακό Μηχανικό.
3. Άδεια Δόμησης
Στην Κύπρο η Άδεια δόμησης αποτελείτε απο 2 στάδια: Την πολεοδομική άδεια (όπου αυτό υφίσταται βάση χωρομετρίας) και την άδεια οικοδομής.
Η Νομοθεσία όσο αφορά τις άδειες δόμησης εκσυνχρονίζεται συνεχώς, παρόλα αυτά η έκδοση Άδειας Δόμησης παραμένει μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου από 1 εώς και 6 μήνες συνήθως, αναλόγως την υπηρεσία. Είναι ένα χρονικό διάστημα που θα πρέπει υπομονετικά να συνυπολογίσουμε στην υλοποίηση του έργου μας.
Μεγάλη σημασία έχει σε αυτή τη φάση να έχουν γίνει κατανοητά και σαφή τα σχέδια του σπιτιού πριν την κατάθεσή τους στην Πολεοδομία, διότι η διαδικασία ελέγχου δόμησης που έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά αυστηρή. Ο ελεγκτής δόμησης οφείλει να εξασφαλίσει ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την Άδεια, διαφορετικά οφείλει να καταγγείλει την αυθαιρεσία. Για το λόγο αυτό και την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων, θα πρέπει να έχει γίνει πλήρως κατανοητή η μελέτη πριν την υποβολή του φακέλου στην Πολεοδομία. Φυσικό είναι ένας μη μηχανικός να έχει κάποια εύλογη «δυσκολία» στην πλήρη κατανόηση των σχεδίων, ευτυχώς όμως η σύγχρονη τεχνολογία με την εύκολη παραγωγή τρισδιάστατων σχεδίων διευκολύνει κατά πολύ στην κατανόηση τόσο της εξωτερικής μορφής των κτιρίων, όσο και των εσωτερικών χώρων και των διαστάσεων τους. Εάν πάλι στην πορεία ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να γίνει κάποια αλλαγή, τότε κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης της Αδείας.
4. Κατασκευή
Μετά την έκδοση της Άδειας Δόμησης ακολουθεί η φάση της κατασκευής: Είναι το πιο ευχάριστο αλλά και σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας.
Θα πρέπει πριν ξεκινήσουμε να αφιερώσουμε τον ανάλογο χρόνο για τον ορθό προγραμματισμό της επένδυσής μας.
Η σωστή επιλογή συνεργείων, ο σωστός χρονικός προγραμματισμός, η επιλογή υλικών κτλ, μπορεί να είναι μια διαδικασία κουραστική, αλλά είναι συνάμα ευχάριστη: βλέπουμε το όνειρό μας σιγά-σιγά να παίρνει μορφή! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Σε συνεργασία πάντοτε με το μηχανικό μας εξασφαλίζουμε την ποιότητα της κατασκευής, είτε αυτή είναι από συμβατικά υλικά, είτε πρόκειται για προκατασκευή, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την προέλευση των υλικών και την αξιοπιστία τους. Ταυτόχρονα, η επιλογή των συνεργείων και ο σωστός χρονικός προγραμματισμός τους είναι επίσης καθοριστικής σημασίας τόσο για την ποιότητα όσο και την οικονομία χρημάτων και χρόνου.
5. Τελική Έγκριση
Η τελική έγκριση, είναι η επιβεβαίωση ολοκήρωσης του έργου. Για την τελική έγκριση θα πρέπει να υποβληθούν απο τους μηχανικούς του έργου έντυπα προς την αρμόδια αρχή (δήμο ή επαρχιακή διοίηση).
Έντυπα που πρέπει να υποβληθουν:
α. Γνωστοποίηση συμπλήρωσης εργασιών για σκοπους εκδοσης πιστοποιητικου έγκρισης (Έντυπο 5), κατάλληλα συμπληρωμένο και υπογραμμένο από τον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτες.
β. Πιστοποιητικό συμπλήρωσης έργου (Έντυπο 6) κατάλληλα συμπληρωμένο και υπογραμμένο από τον επιβλέποντα/ες μηχανικό/ους του έργου.
Τα σχετικά έντυπα βρίσκονται στον επίσημο ιστότοπο εδώ:
http://www.moi.gov.cy/moi/moi.nsf/All/0D206E5078722CC9C2257A91004F0CBB