Ο Φωτισμός μιας οικίας μπορεί να φαίνεται και να είναι απλός, με συγκεκριμένους τρόπους μπορεί ωστόσο να αποκτήσει μεγάλη σημασία στην όλη αισθητική της οικίας.
Είδη φωτισμού
Υπάρχουν πολλά ήδη φωτισμού όπως για παράδειγμα κάθετα φωτιστικά ψευδοροφών (Downlights), Πολυέλαιοι, Γραμμικοί φωτισμοί (Strips ή Fluorescents), Κρυφοί φωτισμοί, Επιτοίχιοι φωτισμοί κτλ
Ανάλογα με το είδος κατασκευής της οικίας, την αρχιτεκτονική της οικίας, τον χρωματισμό του φωτός, και το είδος του χώρου επιλέγονται και τα ανάλογα φωτιστικά σώματα.
Επίσης αν και υπάρχουν λαμπτήρες (φωτιστικά σώματα) διαφορετικών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες τεχνολογίες πέραν της τεχνολογίας LED τείνουν να εκλείψουν.
Εκτός από τους λαμπτήρες διόδου (LED), υπάρχουν οι λαμπτήρες πυράκτωσης, φθορίου (Fluorescent), metal halide κτλ.
Χρώμα φωτός
Το φώς μπορεί να έχει άπειρα χρώματα, ιδιαίτερα με τους λαμπτήρες LED τύπου “RGB” μπορούν τα φωτιστικά σώματα να αλλάζουν χρώμα.
Για κύριο φωτισμό της οικίας χρησιμοποιούνται συνήθως χρώματα από το λευκό μέχρι το πορτοκαλί σε διαφορετικές αποχρώσεις. Το χρώμα του φωτισμού δίδεται σε θερμοκρασίες Kelvin (K) όπως μπορείτε να δείτε στο γράφημα. Για παράδειγμα το 7000K είναι λευκό προς γαλάζιο χρώμα.
Συνήθως σε χώρους όπου ζητείται ζεστασιά (ξεκούραση) χρησιμοποιούνται πιο «ζεστά» χρώματα δηλαδή 2000-4000Κ, ενώ για χώρους που ζητείται εντονότερος φωτισμός ή λεπτομέρεια «καθαρότητα» όπως η κουζίνα, χρησιμοποιούνται χρωματισμοί από 5000-8000Κ

Ποσότητα Φωτισμού, φωτεινότητα:
Ο φωτισμός μπορεί να είναι απλός, μπορεί να γίνει όμως και πολύ σύνθετος, ώστε να προσθέσει εξοικονόμηση ενέργειας, πιο εξειδικευμένο φωτισμό και συνολικά διαφορετική αίσθηση.
Αναλόγως του χώρου η ιδανική φωτεινότητα είναι διαφορετική. Στο τραπέζι της κουζίνας για παράδειγμα η φωτεινότητα στο επίπεδο του τραπεζιού καλό είναι να κυμαίνεται από 150-250Lux, στο καθιστικό όμως ο φωτισμός τέτοιου επιπέδου είναι πολλές φορές κουραστικός. Για τον λόγο αυτό γίνεται εξειδίκευση φωτισμού και μέσω φωτομετρικών μελετών δίνεται η ιδανική φωτεινότητα ανά χώρο χρήσης και αναγκών.
Με τα φωτιστικά LED, δίνεται η δυνατότητα να φωτιστούν διαφορετικά σημεία ενός δωματίου περισσότερο από άλλα, δίδοντας καλύτερη αίσθηση, και ταυτόχρονα αυξάνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας, επιλέγοντας γωνία πρόσπτωσης των φωτιστικών. Για παράδειγμα σε μία τραπεζαρία είναι επιθυμητός ο φωτισμός δυνατής έντασης στην τραπεζαρία όχι όμως και πάνω στους ανθρώπους που κάθονται γύρω. Σε τέτοια περίπτωση μπορούν να τοποθετηθούν φωτιστικά με γωνία πρόσπτωσης φωτισμού 15-30o κάθετα ακριβώς στο σημείο πάνω από την τραπεζαρία. Έτσι ο περιμετρικός φωτισμός προέρχεται μόνο από την έμμεση φωτεινή ακτινοβολία (από τις ανακλάσεις).
Επίσης καθώς υπάρχει και ο φυσικός φωτισμός (ήλιος από τους υαλοπίνακες-παράθυρα) συνήθως αποφεύγεται η τοποθέτηση φωτιστικών δίπλα από υαλοστάσια, καθώς την ημέρα δεν υπάρχει ανάγκη για τεχνητό φωτισμό (λαμπτήρες), και το βράδυ χάνεται ενέργεια φωτισμού προς τα έξω.

Ενέργεια:
Οι λαμπτήρες πυράκτωσης έχουν σχεδόν εκλείψει σήμερα καθώς πέραν από το 90% της ενέργειας τους από ηλεκτρική μετατρεπόταν σε θερμική ενέργεια (σε ζέστη) παρά σε ενέργεια φωτισμού. Οι λαμπτήρες φθορισμού αν και έχουν αρκετά μικρότερη κατανάλωση από τους λαμπτήρες πυράκτωσης (περίπου 1 προς 4), λόγω του ότι περιέχουν τοξικά στο εσωτερικό τους (Mercury), σιγά σιγά αντικαθίστανται και αυτοί από τους λαμπτήρες LED.
Οι Λαμπτήρες LED είναι πιο καλύτεροι ως προς την κατανάλωση ενέργειας, και από τους λαμπτήρες πυράκτωσης και από τους λαμπτήρες φθορισμοί (fluorescent).